Üdvözlünk, Vendég. Kérjük jelentkezz be vagy regisztrálj. Did you miss your activation email?

Szerző Téma: Bakelit-hallgatás  (Megtekintve 11014 alkalommal)

harmati123

 • Vendég
Bakelit-hallgatás
« Dátum: 2006, Augusztus 02, 05:40:49 »
Üdvöm mindenkinek.Lévén kb. ezer darabos bakelitlemez-gyûjteményem van, evidens,hogy hallani is szeretném õket. Csakhogy.Eddig egy 80-as évek-béli NAD-lemezjátszó és egy háziépítésû (34 kilós)st.erõsítõ kiabált a fülembe HS501-eken keresztül.Na, a lemezjátszó kilehelte a lelkét,nyávog,recseg-ropog, szóval kéne új.Ajándékba kaptam egy DENON 1705 erõsítõt.Ez adott. Kérdéseim: milyen lemezjátszót vegyek,és a DENON-nak mely csatlakozójába dugjam? Nem szeretnék több százezer forintos költséget, nem stúdióba lesz,pusztán elfogadható minõségben akarom halgatni a bakeliteket,ennyi.Minden jó szándékú és megértõ (értsd:nem vagyok profi,sem denevér,tehát 18-20kHz felett nem hallok) segítséget megköszönök,ami nem lakás-átépítéssel,100 ezer ft-os kábelezéssel kezdõdik.Ja..a lemezjátszó és a DENON közé kell még valami??

laszloi

 • Vendég
Válasz/Re:Bakelit-hallgatás
« Válasz #1 Dátum: 2006, Augusztus 02, 16:34:10 »
Hello "harmati 123"!
Éppen most hirdet valaki egy Thorens TD 125 típusú analóg lemezjátszót, ez szerintem kiváló lenne a Denonhoz. A lemezjátszóból vezeték jön ki, melynek egyik dugójánál piros, a másiknál fekete (vagy semmilyen)jelzés van, azt kell a Denon "phono" bemenetébe csatlakoztatni. Nem tudom ezen a Denon tipuson van-e MM/MC állást kapcsoló - ezt úgy kell benyomni/bekapcsolni, amilyen kimenetû (MM/MC) pick up van a lemezjátszó karja végén (nagykimenet/alacsony kimenetû MM ill. MC típusú a pick up). Egyelõre más kábel nem is kell, az majd késõbb lehet, ha átkábelezést akarsz. Üdv.: L.I.

Irrlicht

 • Vendég
Válasz/Re:Bakelit-hallgatás
« Válasz #2 Dátum: 2006, Augusztus 02, 22:25:03 »
Helló harmati123,

elõször is ha ez az amire gondolok (Denon AVR-1705), akkor akár hova dughatod a leendõ lemezjátszód, mert egyikben sem mûködik. Az LP gyalu és az házimozi kütyü közé venned kell egy phono-t. Ez indul kb. 20 eFt-tól + a lemezjátszó + a hangszedõ. Ez jobb esetben kijön egy százasból.

Kedves laszloi,

"valaki egy Thorens TD 125 típusú analóg
lemezjátszót, ez szerintem kiváló lenne a Denonhoz"
ezt mibõl szürted le?
125 eFt-ért még mindig eléggé drága darab, amikor 150-ért Micro Seiki-t adnak. Kb. 75 eFt gyári karral a reális.

"A lemezjátszóból
vezeték jön ki, melynek egyik dugójánál piros, a másiknál fekete (vagy semmilyen)jelzés van, azt kell a Denon "phono" bemenetébe
csatlakoztatni." ez szép :-)

magdagabor

 • Vendég
Válasz/Re:Bakelit-hallgatás
« Válasz #3 Dátum: 2006, Augusztus 03, 10:38:26 »
Sziasztok!

Nekem is az volt a problémám, hogy a Sherwood AV erõsítõmön nincs phono bemenet.
Miskolcon Vass-Andrási Gyuri bácsi készített hozzá RIAA korrektort 8.000 forintért amivel kiválóan mûködik a lemezjátszó.
Üdv.
Gábor

revox

 • Vendég
Válasz/Re:Bakelit-hallgatás
« Válasz #4 Dátum: 2006, Augusztus 04, 13:08:14 »
sziasztok!

Olcsó lemezjátszóként szerintem el lehet gondolkodni a Goldring GR2-esen. Az importõr közeli ismerõsöm,így lehetõségem volt a hazánkba érkezõ mintadarbot kiismerni,majd kérdésre,hogy megéri-e az árát erõssen bólogató választ adni. Ez a cég a lemezjátszó mellett tud adni egész megfizethetõ áron egy egész kellemes hangú phono elõerõsítõt. Egyébként aki nem ismeri, évtizedek óta jelenlévõ hangszedõgyártó cégrõl van szó,akik árkategóriáikban abszolute kiemelkednek.

Csak tavalyi árakat ismerek pontosan,ami valószínüsíthetõen emelkedett a HUF méylrepülése miatt 10-15%-ot. A komplett lemezjátszó 101 000Ft volt,de ez tartlamaz egy 40 000Ft-os 1012GX tipusú hangszedõt is és természetesen egy beépített interkonnektet. A phono elõerõsítõ 23 000Ft volt. Így elsõre lehet ez soknak tûnik,de erre jódarabig nem kell költeni. Jelentõs húzóerõt fog képviselni egy AV rendszerben(igen komoly rendszerkhez is vettek belõle).

http://www.goldring.co.uk

ui: igen ez egy tuningolt rega. végeztem összehasonlítást a régi Planar3-al ;)

penna

 • Vendég
Válasz/Re:Bakelit-hallgatás
« Válasz #5 Dátum: 2006, Augusztus 04, 13:58:58 »
Ha meg valaki akarna magának barkácsolni egy ötletes lemezjátszót, akkor az Altmann honlapján talál egy kb 50 dollár elõállítási költségû barkács lemezjátszó leírást, ami a különbözõ külföldi honlapok szerint igen csak megállja a helyét a nagyobbak között is.

http://www.altmann.haan.de/turntable/

 

psuser

 • Vendég
Válasz/Re:Bakelit-hallgatás
« Válasz #6 Dátum: 2006, Augusztus 04, 14:28:42 »
Megnéztem , jó az 5let engem is lázba hoz , bár nehezen tudom elhinni hogy ilyen barkács anyagokból össze lehet hozni jó cuccot, de hát minden lehetséges ....

laszloi

 • Vendég
Válasz/Re:Bakelit-hallgatás
« Válasz #7 Dátum: 2006, Augusztus 05, 16:10:17 »
Kedves "irrlicht"
Azt hiszem nem egy hajóban evezünk, mert amire Te gondolsz, s amit a képen bemutatsz az egy receiver, s ha jól értettem az illetõnek síma sztereo erõsítõje van Denon PMA(akármilyen számú). Nos a Thorens TD 125 MK II. egy 3009-es SME karral hülyére veri az általad felsorolt márkákat, s én ilyenre gondoltam, amikor ezt ajánlottam. A Denon erõsítõkben (nem receiverekben) van beépített, kétfokozatú phono, úgyhogy nem kell semmi a lemezjátszó és az amplifier közé. És a lemezjátszók zömébõl valamilyen vezeték vezet ki, melyet ha nem is csatlakoztatni, de be kell dugni az erõsítõ megfelelõ - többnyire csakis a phono - aljzatába. Azért írtam ilyen, viszonylag primitívnek tûnõ módon, mert a kérdezõ alapján azt vettem ki, hogy kezdõ LP-zõ kér tõlünk segítséget. Persze lehet ezt bonyolultabban is írni, legfeljebb majd nem érti meg.Egyébként saját tapasztalat, hogy egy Thorens TD 125 MK II + SME 3009 II + Ortofon X5 MC nem szól rosszul egy Denon PMA-1500 MK II. erõsítõvel.
Esetleg próbáld ki, meglátod, hogy nem rossz.
(A Denon phono tud MM és MC pick up-öt is fogadni) Üdv.  :)

penna

 • Vendég
Válasz/Re:Bakelit-hallgatás
« Válasz #8 Dátum: 2006, Augusztus 05, 22:32:58 »
psuser írta::
Idézet
Megnéztem , jó az 5let engem is lázba hoz , bár nehezen tudom elhinni hogy ilyen barkács anyagokból össze lehet hozni jó cuccot, de hát minden lehetséges ....


Mit veszíthetnél pár óra munkán kívül? Praktikusan nincs kockázata a dolognak.

tcsbp7

 • Vendég
Válasz/Re:Bakelit-hallgatás
« Válasz #9 Dátum: 2006, Augusztus 06, 08:31:52 »
Hahó ! Kíváncsi lennék arra a házi építésû erõsítõre.Mit tud? Ha eddig "normálisan" meghajtotta a HS501-eket,ragaszkodsz a DENON-hoz? Azért kérdem, met egy 34 kilós darabnak valamit tudnia kell...Csöves az az erõsítõ? Lehet hogy azért olyan nehéz, mert valóban tud teljesítményt leadni, s ha eddig a NAD-bakelitjátszóval mûködött, gyanítom, építõje esetleg elõerõsitett egy phono bemenetet.Ha így van, a DENON-on mozizz inkább,a mai házimozi-erõsítõk többsége képtelen leadni 5x..6x..7xx100-120 W teljesítményt.Egyszerû méréssel megállapítható ( de szakember mérje,áramot sorosan kell mérni, feszültséget párhuzamosan ! ) mennyi a teljesítményfelvétele egy erõlködõnek teljes terhelésen.Ha fullosan (értsd:max.hangerõn,HS501-el) mértek, a szakember meg tudja mondani, mennyi áramot vesz fel a készülék. Szívesen segítek, ha igényled, leptem már meg buta de gazdag embert azzal,hogy félmillát kidobott az ablakon, mert hisz a feliratoknak.Ha nem vagy vájtfülû,100 ezerbõl összehozható egy bakelit-hallgató egység.20-25nm-es szobában 2x100W valós teljesítmény statikai problémákat okoz az épületben....

Irrlicht

 • Vendég
Válasz/Re:Bakelit-hallgatás
« Válasz #10 Dátum: 2006, Augusztus 06, 17:31:58 »
Kedves laszloi,

harmati123 irta:"Ajándékba kaptam egy DENON 1705 erõsítõt." Sehol nem írja, hogy sztereó. Ha utána nézel ezen a számon csak AVR található, semmi integrált és sztereó. Abban a tipusban amit te említesz (PMA-1500II) abban valóban van phono, de ebben nincs - járj utána.

Írod:
"Nos a Thorens TD125 MK II. egy 3009-es SME karral hülyére veri az általad felsorolt
márkákat" Elõször is csak egy márkát említek a Micro Seiki-t. Másodszor valszeg neked ilyen Thorens-ed van (ez a saját tapasztalatod), gondolom legalább 10-15 éve :-). Mondjuk érdekesnek találom az összeállítást, mert az Ortofon X5-MC nem illik abba a karba, csak valami jóval nehezebb hangszedõ. Harmadszor amit a Victor Audio hirdet Thorens-et az a gyári TP-16-os karral van ami a jótól messze van, és nem SME-vel. Negyedszer kétlem, hogy jobb, ha a Micro Seiki-k annyira rosszak lennének valszeg nem azokat használnák mérõ lemezjátszóknak ill. a neten is fillérekér kelnének el. Azt nem tagadom, hogy a MS-nek is vannak egyszerûbb lemezjátszói is, de én itt - mint értékbe is parti - a BL szériára gondoltam.

"Esetleg próbáld ki, meglátod, hogy nem rossz."
Volt nekem is 125-ös Thorens-em SME karral (gyárilag szerelve, nem felkókányolva). Szépen rendbe tettem új szíj, karkábel stb. Igazság szerint nem tudom egyesek mit szeretnek abban a karban (3009), normális hangszedõvel nem ajánlatos használni a késes megoldása miatt, de ha nem hiszel nekem kérdezd a Szalai Lacit. Mondjuk egy SME IV vagy V az igen. Sokan csak az igazi analógos feeling miatt veszik ezt a lemezjátszót (TD-125), mert van nem egy és nem kettõ gyermek betegsége ennek a típusnak - a neten olvashatsz róla -, hogy milye megy tönkre és mit kell átalakítani, hogy jó legyen :-) Egyébként használható darab, csak nem kell az egekbe magasztalni. Ez meg az én véleményem.

Más részt amit revox ír Goldringot azt érdemes megfontolni.

Peltor

 • Vendég
Válasz/Re:Bakelit-hallgatás
« Válasz #11 Dátum: 2006, Augusztus 06, 20:20:30 »
Üdv mindenkinek !

A kezdõ levélben -  bár pontosan nem hangzott el az összeghatár - szerepel hogy nem akar nagyobbb összeget költeni a cuccra.
Szerintem megfelelne valamelyik belépõ Project / cca 50 eFt /, esetleg ha nem idegenkedik a használt cuccoktól meg lehetne nézni a VATERA használt lemezjátszóit. Itt lehetne választani egy DUAL-t vagy egy olcsóbb Thorens-t is.

Péter

harmati123

 • Vendég
Válasz/Re:Bakelit-hallgatás
« Válasz #12 Dátum: 2006, Szeptember 14, 16:41:10 »
Köszönet az építõ és kevésbé építõ jellegû hozzászólásokért,véleményekért.
A Denon 1705-ösön NINCS phono bemenet,sõt, megnéztem vagy 50 féle AVR-t,többségükön szintén nincs.Stereo erõsítõkön van, az elõlapon lehet tekergetni, milyen bemeneti forrást dobjon ki a hangfalakra.A lemezjátszó-vétel még nem történt meg,nem anyagi okok miatt. (családi tragédia...) A hangfalakat lecseréltem,lett nekem megfelelõ Wharfedale Diamond 8.4-es. A lemezjátszót több helyen néztem,érdekességképp: a híres hi-fi üzletben, a Dob u.-Körút sarkánál nem néztek bolondnak,amiért nem akarok egymillióért lemezjátszót venni. Ötvenezerért is tudnának adni, igaz,használtat.Ajánlottak NAD-ot is...Ha már nincs a Denon-on phono bemenet,nyilván valahogy elõerõsíteni kéne azt a fránya jelet.Ott, a boltban udvariasan 70-80 ezer ft-ért megoldják a problémát lemezjátszostul-elõerõsítõstül.A srác halkan jegyezte meg, ha nem muszáj,ne AVR-en hallgassak bakelitet- azok nem arra vannak kitalálva.Gyanús volt neki,hogy a régi erõsítõmön erõteljesen szóltak a HS501-ek. Hát megnézettem azt a gépet szakemberrel. Szétkapta,és méregetett,nézegetett,hallgatózott.Aztán elismerte,szakember volt a talpán,aki ezt összerakta.( volt ált.isk.osztálytársam,õ Ausztráliában él,nem tudom hol) Valami iszonyat teljesítményû trafó van benne ( voltamperekrõl beszélt,az asszem a látszólagos teljesítmény? ),és elõerõsit...szépen lebeszélt a Denonról, azt mondta, jól néz ki,de felejtsem el,ha lehet vegyek majd még egy CD-játszót is,és minden gondom megoldódik.A bakelit is,meg a CD is.

tcsbp7

 • Vendég
Válasz/Re:Bakelit-hallgatás
« Válasz #13 Dátum: 2006, Szeptember 22, 07:33:57 »
Hello ! Nos,látom nem hagyott nyugodni az az erõsítõ.Nem tudom,mennyire volt szakember aki szétszedte és "méregetett-nézegetett", de nyilván nem egy dilettáns volt, azok nem nagyon merik megbontani a házikészítésû cuccokat.Érdekelne,hogy van felépítve az a maszekcucc.Nincs róla fotód? A belsejérõl...Egyébiránt igaza volt,a DENON1705 nem sztereora való.( Ja,igen,a VA a látszólagos teljesítmény mértékegysége,nézz meg egy egyszerû telefontöltõt,ott is igy van feltüntetve a kimenõ teljesitmény)Ha nagyon nem akarod használni azt a régi maszekcuccot, még mindíg van árban kedvezõ sztereo erõsítõje a Denon-nak,a PMA-495R.( kép linkje alant )Ennek van lemezjátszó bemenete.Az általad vásárolt Wharfedale hangfalakhoz bõven jó, asszem 2*70W-ot tud 4 ohm-on,a Te hangfalad 6 ohm-os.Nem oktatni akarlak,csak hogy tudd..az ellenállás és az áram fordítottan arányos.Nagyon leegyszerûsítve a nagyobb ellenállású hangfal kisebb teljesitményre képes.Summa summarum, szól az a 1705-ös sztereoban is, csakhogy elõerõsítés nélkül néma marad.Vagy- ez a kevésbé jó megoldás- olyan lemezjátszót vegyél, ami eleve elõerõsített kimenettel rendelkezik. Van ilyenje a Denon-nak, de azt meg ne vedd...30 ezer pénz körül kapható,de egyszerû mint a vonal.Az a bolt,amit említettél,valszeg az Akusztika...Ott valóban szaksegítséget kapsz,nem fognak bevinni az erdõbe.Nem muszáj milliókat költeni viszonylag normális minõségre-ez kevesek kiváltsága.Az Ezermester-újság szintû lemezjátszó-építést felejtsd el.Nem ér annyit,amennyi szenvedéssel jár.[img width=150]http://muszakishop.hu/webaruhaz/page,shop.product_details/flypage,shop.flypage/product_id,1903/category_id,153/manufacturer_id,0/

tcsbp7

 • Vendég
Válasz/Re:Bakelit-hallgatás
« Válasz #14 Dátum: 2006, Szeptember 28, 00:26:48 »
Ember, nem akarlak piszkálni....de oly nagyon hallgatsz! Nem estél csapdába valami vacakkal remélem....
Vannak a Pro-Ject cégnek normális lemezjátszói. Asszem a DebutIII olyan 70 körül van, bár az nem elõerõsített,de hidd el,az nem baj. Azért légyszíves tájékoztass, ha már próbálunk segíteni.