Szia Józsi!
Akkor folytatom. A hangfalkábel a kb 2 éve forgalomba került QUED Silver A. típusu kábel, azt hiszem ezüstözött rézkábel lehet, fehér színû, átlátszó PVC fólíában, kb. olyan vastag lehet benne a fémszál mint egy spagetti. Jó merev, szorosra sodrott kábel.
A cég valamilyen születésnapjára jelentette meg, valaki méretre árulta, a hirdetést vagy a HFP apróban, vagy a hi-fi city apróban olvastam. Úgy emlékszem az ára 4.000 Ft/m.volt. Elõtte több féle kábelt próbáltam, igaz akkor még nem az ARCAM szolgált. Ez a kábel a megelõzõ rendszerben is jónak tûnt.
Az elõtti rendszer is angol elektronikákból állt. Kipróbálásra letét ellenében lehet kábeleket venni, próbálgatni a nagyobb üzletekben. Vdh. kábelem is volt, nem tetszett, valahogy az volt az érzésem, hogy lefojtotta a dinamikát, túlságosan nyugodt hangot produkált, eltûnt a zenébõl az izgalom, a lüktetés. Még egyszer hangsúlyozom, a mi receiverünknek olyan magas és közép tartománya van, ami felhangosítva sem keményedik fel, nem válik harsogóvá, ezért lehet nyíltabb, dinamikusabb kábelekkel próbálkozni. Kár, hogy hangdobozaid nem bikábelezhetõk, mint írtam jól hallható a különbség.
A kettõs erõsítés fõként sztereóban hallgatva áldásos, sokkal jobban leválik a hang, a térhatáson dobott rendkívül sokat, a \"mélység érzet\" lett sokkal nagyobb. Én sok klasszíkust is hallgatok, bakelitrõl is, valóban
beköltözött a zenekar a szobába és a szólók helye elõre-hátra is pontszerûen meghatározható lett, mióta kettõsen erõsítek. Annyit pontosítok, hogy hárul Chorus 715 állódobozok vannak, de ez még nem a \"V\" széria, viszont ez is bikábelezhetõ típus. Kicsit csodálkozom, hogy az új \"V\" chorusok miért nem bikábelezhetõk?
Az is fontosnak tartom, hogy ha majd házimozizol 5.1-ben, minden hangdoboz azonos családból legyen, mert ellenkezõ esetben darabos lesz a hangzás és a térhatás. Még egy tanács tapasztalatból. Az állódobozok alá is kell valami alátét, több mindennel próbálkoztam, ami bevált és most is használom, egy-egy jó nehéz batonlap van a frontok alatt. Kicsit megemeli a dobozokat és megfogja a felsõbasszust, ami így feszesebb lett, nem kenõdik.
Ehhez még hozzájön a két pontosan beállított és behangolt mélyláda, amivel hetekig kísérleteztem, úgy az elhelyezéssel, mint a fázis, vágási frekvencia és a hangarõszintek beállításával. Az intenzív mélyhangok azok amik az igazi \"jelenlét érzetet\" adják meg mozinál és zenénél egyaránt. A mélyhang szolgáltatás is nagyon jól beállítható az ARCAM-on, érdemes próbálkozni. Visszatérve a kábelezésre, amit végül is kérdésként felvetettél az indító topicban, sz.v.sz. egy-egy kábelt legalább egy hétig kell hallgatni és mindenféle zenével ki kell próbálni! A végekre pedig a banándugó a leghobb megoldás. A kábel a lehetõ legrövidebb legyen! Ja és még annyi, hogy nálam a frontok a hátsó és az oldalsõ faltól is
jól el vannak húzva, ez megint a \"mélység érzetre\" van jótékony hatással. A frontok kicsit befelé vannak fordítva, nem pontosan szemben szemben állnak, de centire pontosen egyforma távolságban a hallgató helytõl, ami egy kényelmes kanapé közepe.
Az ARCAM-FOCAL pedig egy kiváló párosítás mert kölcsönösen kidomborítják egymás erényeit.
A FOCAL hangfalak egyébként kissé válogatósak, a magasba húzó, sziszegõs, kemény hangú elekktronikákkal (vasakkal) képesek nagyon pocsékul szólni! De mint tudjuk az ARCAM nem ilyen!
Egyébként örülök hogy írtál a Fórumba, így megismerhettem egy véleményt az AVR 280-ról.
Egyet hiányolok csak róla, hogy nincs 7.1 kimenete. Ha lenne, egy izmos végfokkal verhetetlen lenne másfél millióig!
Üdv, Nimis!