Üdvözlünk, Vendég. Kérjük jelentkezz be vagy regisztrálj. Did you miss your activation email?

Szerző Téma: Arcam AVR280  (Megtekintve 5908 alkalommal)

Józsi

 • Vendég
Arcam AVR280
« Dátum: 2008, Szeptember 21, 15:26:16 »
Üdv Mindenkinek!


Sajnos nem vagyok rutinos a rendszerépítésben, ezért kérném a tapasztaltabbak segítségét, tanácsát.

A közelmúltban hozzájutottam egy Arcam AVR 280-as Receiver-hez. Jelenleg még csak sztereóban Focal 826-os hangfalakkal hallgatom a berendezést, valami \"nevesincs\" kábellel összedrótozva.
Kérdezném, van-e valakinek tapasztalata, milyen hangfalkábellel lenne érdemes összekötni az eszközöket? Természetesen nem szeretnék egy vagyont költeni a dologra, de a rendszer hatásfokát sem szeretném rontani oda nem illõ lénygesen alacsonyabb minõségû drótokkal.

A válaszokat elõre is köszönöm.

Józsi

Józsi

 • Vendég
Válasz:Arcam AVR280
« Válasz #1 Dátum: 2008, Október 21, 22:48:55 »
Üdvözlet Mindenkinek!

Úgy látszik ebben az Arcam - Focal összeköttetés dologban másoknak sincs tapasztalata, vagy lehet, hogy a téma felvetés módja nem volt megfelelõ.

Kb. másfél hónapja benéztem városunk egyetlen hifi szaküzletébe (ahol, mint kiderült autóhifi a fõ profil), hogy tanácsot kérjek hangfalkábel ügyben. Az eladó úriember, aki egyben az üzlet tulajdonosa is volt, elmondta, hogy az otthoni hifi témában is nagy tapasztalattal bír, de tapasztalatát ingyen nem osztja meg senkivel. Természetesen szívesen segít a problémám megoldásában, csak elõbb adjak tízezer forintot, amit aztán, ha a tanácsait megfogadom, le is vásárolhatok az üzletében. Így szerinte mindenki jól jár.
Szerintem pedig õ biztosan...

Mivel a fórum régi olvasója vagyok, azt gondoltam inkább itt próbálok meg tájékozódni kábel ügyben, hátha elfogulatlanabb tanácsokat kapok. Ingyen. Mert hát nem vagyok anyagias, de az egyik ismerõsöm szerint ez a legszebb magyar szó.

Minden jót!

Józsi

Pecás

 • Vendég
Válasz:Arcam AVR280
« Válasz #2 Dátum: 2008, Október 22, 11:09:32 »
Szia.

A vdh kábeleket általában szeretik a JM-labok,talán érdemes lenne ezt a vonalat kipróbálnod.Hangfal kábelnek cs 122 vagy d-352,ic-nek combination vagy d-102 közül valamelyik.Ezek közül bármelyiket is választod,a nevesincs kábelnél biztosan jobb lesz és még a tapasztalatért sem kell fizetned,tiszta haszon ez a fórum.:)

Üdv.

bringas

 • Vendég
Válasz:Arcam AVR280
« Válasz #3 Dátum: 2008, Október 22, 11:24:18 »
Szia Józsi!

Nem tudom, hogy merre laksz, és én ne is tudok tanácsot adni kábel ügyben de tudok egy boltot ahol nagyon szívesen és ingyen segítenek Neked csak a kábelt kell kifizetned ha esetleg ott veszed meg :)
A bolt pesten van Akusztokának hívják (tel.: 321-5384) minden nap 12-18-ig van nyitva.
A srác nagyon érti a dolgát s szereti is csinálni ami nagyon sokat jelent....
Szerintem egy látogatást vagy egy telefont megér.
Értersíts majd a fjleményekrõl.

Józsi

 • Vendég
Válasz:Arcam AVR280
« Válasz #4 Dátum: 2008, Október 29, 18:15:49 »
Sziasztok!

Köszönöm a tippeket, azt hiszem a vdh mellett döntök. Annak idején az üzletben is (ahol a hangfalakat vettem) a cs122-t vagy a d352-t javasolták, de akkor úgy gondoltam azért a vdh-t javasolják, mert azt forgalmazzák.

Az Akusztikában - ha ez a Dob utcai hifi szaküzlet - régebben jártam már, valóban nagyon hozzáértõ és korrekt a fiatalember, de ha jól emlékszem Focal-lal nem foglalkoznak.

Köszönet mégegyszer.

Üdv: Józsi

nimis

 • Vendég
Válasz:Arcam AVR280
« Válasz #5 Dátum: 2008, Október 30, 15:50:58 »
Szia Józsi!

Én tapasztalatból írok Neked, mert és is ARCAM 280-ast használok, elõl Cobalt 816 S dobozokkal, hátul pedig Chorus 816 -osokkal. A center is a Chorus sorozatból való. Egészen elégedett vagyok a hanggal.
Amit fontosnak tartok, megint csak hallás után, hogy a frontokat célszerû duplán kábelezni és erõsíteni, ehhez felhasználható a két back surround csatorna végfoka és így 5.1-ben (nem 7.1-ben) szól. Kettõsen kábelezve, illetve erõsítõzve a Cobalt-ok sokkal, de sokkal jobban szólnak! Igaz ez dupla költség a kábelezés terén. Én egyébként Oued kábeleket használok, a lehetõ legrövidebb méretbem éppen csak elér a hangdobozig.
Úgy tudom, hogy a VdH. kábelek kicsit tompítanak, az Arcam egyébként sem egy kiabálós fajta, lehet hogy egy élénkebb hangú kábel jobb lenne. A hangfalaid sem az a visszafogott fajta, mint ahogyan az enyém sem, így kár lenne
az Arcam kiváló felbontását, transzparenciáját egy visszafogottabb  kábellel lehúzni. Igaz, én a vdh. kábeleket nem ismerem. A konkrét döntés és vásárlás elõtt érdemes volna több kábelt is kipróbálni.
A próba tartson több napig, több fajta zenével. Megint csak tapasztalatom, hogy az Arcam azt követõen
szól hatalmasat és legjobban, amikor már 3-4 óránt ment és kicsit bemelegedett. Még annyit, hogy én nagon szeretem a dinamikus és erõteljes hangzást, ezért kettõ mélynyomót is rádugtam az Arcamra. A mélyhang kezelése az erõsítõn kiválóan kalibrálható és finomhangolható. Szóval piszok jól szól, büszke vagyok rá.
Ha segíthettem örülök, jó hallgatózást!

Üdv, Nimis!

Józsi

 • Vendég
Válasz:Arcam AVR280
« Válasz #6 Dátum: 2008, November 03, 00:17:42 »
Szia Nimis!

Köszönöm a kimerítõ választ. Igaz, az elején nem pontosan írtam, de az én hangfalaim a Chorus 826V típusúak, amik már sajnos nem bikábelezhetõk. Annak idején Cobaltokat akartam vásárolni, de az üzletben rábeszéltek az akkor vadonatúj \'V\' sorozatra, mondván hogy (mivel az \"S\"  kifutó széria), késõbb nem tudom a teljes rendszert ugyanabból a típusból kiépíteni.

A Qued kábelekrõl már olvastam jókat, Te pontosan melyik fajtáját használod? Hol lehet ezeket a kábeleket beszerezni?

A Van den Hul kábelekrõl - ahogy a különbözõ fórumokon olvastam - teljesen megoszlanak a vélemények. Az általános vélemény szerint (ahogy Te is írtad) a magas tartományon tompítanak, inkább a mélyeket emelik ki. Van aki szerint ez jótékony hatású az egyébként \"magasba húzó\" erõsítõ-hangfal párosításokra, van aki szerint Van den Hul úrnak nem kéne kábelgyártással foglalkozni.

Ebbõl azonban számomra nem derül ki, hogy a mi Arcam - Focal párosításunkra jó lenne, vagy nem. Az biztos, hogy a rendszerünk nem magas hiányos. Nem érzem azonban kevésnek a közép és mély tartományt sem. Persze, hogy mondhatok véleményt akkor, amikor \"nevesincs\" (talán HAMA) kábelekkel vannak összekötve.

A próbával kapcsolatban kérdezném, hogy a forgalmazók jellemzõen  adnak kábelt kipróbálásra letét ellenében?

Köszönettel: Józsi

Pecás

 • Vendég
Válasz:Arcam AVR280
« Válasz #7 Dátum: 2008, November 03, 10:00:30 »
A vdh kábeleknek egy \"bûnük\" van,már ha ezt bûnnek lehet nevezni,az hogy melegebb hangúak az átlagtól.
Van aki szereti,van aki nem,de hogy rosszak lennének az azért erõs túlzás.Én inkább úgy jellemezném hogy a vdh kábelekkel a zenét halljuk,a többin meg a készülékeket.
Nem mondom hogy minden rendszerben jók,de nagyon nem lehet velük mellényúlni,fõleg az olcsóbb rendszereknél.

nimis

 • Vendég
Válasz:Arcam AVR280
« Válasz #8 Dátum: 2008, November 05, 22:52:50 »
Szia Józsi!

Akkor folytatom. A hangfalkábel a kb 2 éve forgalomba került QUED Silver A. típusu kábel, azt hiszem ezüstözött rézkábel lehet, fehér színû, átlátszó PVC fólíában, kb. olyan vastag lehet benne a fémszál mint egy spagetti. Jó merev, szorosra sodrott kábel.
A cég valamilyen születésnapjára jelentette meg, valaki méretre árulta, a hirdetést vagy a HFP apróban, vagy a hi-fi city apróban olvastam. Úgy emlékszem az ára 4.000 Ft/m.volt. Elõtte több féle kábelt próbáltam, igaz akkor még nem az ARCAM szolgált. Ez a kábel a megelõzõ rendszerben is jónak tûnt.
Az elõtti rendszer is angol elektronikákból állt. Kipróbálásra letét ellenében lehet kábeleket venni, próbálgatni a nagyobb üzletekben. Vdh. kábelem is volt, nem tetszett, valahogy az volt az érzésem, hogy lefojtotta a dinamikát, túlságosan nyugodt hangot produkált, eltûnt a zenébõl az izgalom, a lüktetés. Még egyszer hangsúlyozom, a mi receiverünknek olyan magas és közép tartománya van, ami felhangosítva sem keményedik fel, nem válik harsogóvá, ezért lehet nyíltabb, dinamikusabb kábelekkel próbálkozni. Kár, hogy hangdobozaid nem bikábelezhetõk, mint írtam jól hallható a különbség.
A kettõs erõsítés fõként sztereóban hallgatva áldásos, sokkal jobban leválik a hang, a térhatáson dobott rendkívül sokat, a \"mélység érzet\" lett sokkal nagyobb. Én sok klasszíkust is hallgatok, bakelitrõl is, valóban
beköltözött a zenekar a szobába és a szólók helye elõre-hátra is pontszerûen meghatározható lett, mióta kettõsen erõsítek. Annyit pontosítok, hogy hárul Chorus 715 állódobozok vannak, de ez még nem a \"V\" széria, viszont ez is bikábelezhetõ típus. Kicsit csodálkozom, hogy az új \"V\" chorusok miért nem bikábelezhetõk?
Az is fontosnak tartom, hogy ha majd házimozizol 5.1-ben, minden hangdoboz azonos családból legyen, mert ellenkezõ esetben darabos lesz a hangzás és a térhatás. Még egy tanács tapasztalatból. Az állódobozok alá is kell valami alátét, több mindennel próbálkoztam, ami bevált és most is használom, egy-egy jó nehéz batonlap van a frontok alatt. Kicsit megemeli a dobozokat és megfogja a felsõbasszust, ami így feszesebb lett, nem kenõdik.
Ehhez még hozzájön a két pontosan beállított és behangolt mélyláda, amivel hetekig kísérleteztem, úgy az elhelyezéssel, mint a fázis, vágási frekvencia és a hangarõszintek beállításával. Az intenzív mélyhangok azok amik az igazi \"jelenlét érzetet\" adják meg mozinál és zenénél egyaránt. A mélyhang szolgáltatás is nagyon jól beállítható az ARCAM-on, érdemes próbálkozni.  Visszatérve a kábelezésre, amit végül is kérdésként felvetettél az indító topicban, sz.v.sz. egy-egy kábelt legalább egy hétig kell hallgatni és mindenféle zenével ki kell próbálni! A végekre pedig a banándugó a leghobb megoldás. A kábel a lehetõ legrövidebb legyen! Ja és még annyi, hogy nálam a frontok a hátsó és az oldalsõ faltól is
jól el vannak húzva, ez megint a \"mélység érzetre\" van jótékony hatással. A frontok kicsit befelé vannak fordítva, nem pontosan szemben szemben állnak, de centire pontosen egyforma távolságban a hallgató helytõl, ami egy kényelmes kanapé közepe.
Az ARCAM-FOCAL pedig egy kiváló párosítás mert kölcsönösen kidomborítják egymás erényeit.
A FOCAL hangfalak egyébként kissé válogatósak, a magasba húzó, sziszegõs, kemény hangú elekktronikákkal (vasakkal) képesek nagyon pocsékul szólni! De mint tudjuk az ARCAM nem ilyen!
Egyébként örülök hogy írtál a Fórumba, így megismerhettem egy véleményt az AVR 280-ról.
Egyet hiányolok csak róla, hogy nincs 7.1 kimenete. Ha lenne, egy izmos végfokkal verhetetlen lenne másfél millióig!

Üdv, Nimis!

Nem elérhető MSZ

 • Administrator
 • törzstag
 • *****
 • Hozzászólások: 683
Válasz:Arcam AVR280
« Válasz #9 Dátum: 2008, November 06, 07:34:20 »
Józsi írta::
Idézet

A Van den Hul kábelekrõl - ahogy a különbözõ fórumokon olvastam - teljesen megoszlanak a vélemények. Az általános vélemény szerint (ahogy Te is írtad) a magas tartományon tompítanak, inkább a mélyeket emelik ki. Van aki szerint ez jótékony hatású az egyébként \"magasba húzó\" erõsítõ-hangfal párosításokra, van aki szerint Van den Hul úrnak nem kéne kábelgyártással foglalkozni.


Szia Józsi!
A fórumok nagyon hasznos eszközök tapasztalatszerzésre, de sajnos eközben könnyen betévedhetsz az erdõbe. A fórumozók egy részének szándékai nem tiszták, ezért nem kell kp-nek venni mindent, amit a neten olvasol. Gyakori, hogy tapasztalatlan egyének nyilvánítanak kõbe vésettnek tûnõ véleményeket.

Olvass, mérlegelj, hallgasd meg magad, és dönts.

A vdH kábeleknek nem egyforma a hangjuk, ezért nem is lehet egy jelzõt rájuk húzni. Szerintem az alsó árkategóriában verhetetlenek, persze vannak olyan rendszerek, amelyekbe karakterük nem passzol. A forgalmazó természetesen ad demo darabot, hallgasd meg és dönts magad. Szerintem passzolni fog a rendszeredbe.

üdv,
Mészáros Szabolcs
Szerkesztõ
HFP

Pecás

 • Vendég
Válasz:Arcam AVR280
« Válasz #10 Dátum: 2008, November 06, 11:49:00 »
Nem tudom hogy mi az oka a vdh kábelekrõl írt és több helyen is olvasható negatív kritikáknak,mert én ezeket a problémákat velük kapcsolatban nem tapasztalom,de lehet hogy a fülemmel van a baj.
Én jónak hallom a magasait,jónak a mélyeit,a zeneiségükrõl meg már nem is beszélek,ami párját ritkítja a kategóriájában,szerintem.
Használtam aránylag olcsóbbakat is,drágábbakat is,de hogy tompítana magasban,és dúsítana mélyben,ezeket én nem tapasztaltam,azt viszont igen amit már írtam is,hogy egy kicsit melegebb a hangjuk,fõleg középtartományban,és fõleg a drágább kategóriában.
Az olcsóbb kategória ásza az eddigi tapasztalataim szerint,a d-352,combination páros,ez szinte verhetetlen párosítás ezen az áron.

Ui.Valahogy úgy érzem hogy manapság divat fikázni a vdh-kat,mindahogy a hangsugárzók közül a B&W-t is.Hogy miért nem tudom,és nem is értem.

Józsi

 • Vendég
Válasz:Arcam AVR280
« Válasz #11 Dátum: 2008, November 11, 00:37:06 »
Sziasztok!

Köszönöm az eddigi véleményeket.

Akkor idõrendben visszafelé:

Pecás!

Természetesen többségében a Tiédhez hasonló pozitív \"kritikát\" olvastam a VdH kábelekrõl, ezért is az egyik jelöltem. Sajnos azonban, több negatív véleményt is találtam, különösen az olcsóbb termékeikre vonatkozóan, ezért dobtam fel a témát. Való igaz, néha úgy érzi az ember egyes fórumokon tényleg divatos a fikázás. Nem túl régen valamelyik fórumon az Advance Acoustic termékeinek lehúzása volt napirenden,amit nem egészen értettem. Nem nagyon ismerem az AA termékeit, de egyszer volt szerencsém egy rövid hallgatózáshoz, a 305-ös DAC-os erõsítõ szólt a 403-as CD futómûvel szerintem elég tisztességesen. Különösem az árához képest.

Szabolcs!

A tanácsod megfogadom. Ha jól emlékszem, az Arcam AVR 250 annak idején elég jó kritikát kapott a Hifi Piac Magazinban, és mintha akkor még JMlab Cobaltokkal teszteltetek volna. Van den Hul kábeleket használtatok?

Nimis!

Köszönöm az igazán kimerítõ választ. Sok mindent fogok majd hasznosítani belõle a rendszer továbbépítésénél.
A késõbbbiekben is számítanék tapasztalataidra, ha nem túl terhes. A válaszodban sok mindenre kitértél, nem említetted azonban, hogy milyen forráskészüléke(ke)t (CD, DVD) használsz. Ezen a területen is kell még fejlesztenem, ezért érdekelne.

Üdvözlettel: Józsi

Nem elérhető MSZ

 • Administrator
 • törzstag
 • *****
 • Hozzászólások: 683
Válasz:Arcam AVR280
« Válasz #12 Dátum: 2008, November 11, 08:59:46 »
Józsi írta::
Idézet

Szabolcs!

A tanácsod megfogadom. Ha jól emlékszem, az Arcam AVR 250 annak idején elég jó kritikát kapott a Hifi Piac Magazinban, és mintha akkor még JMlab Cobaltokkal teszteltetek volna. Van den Hul kábeleket használtatok?


Igen, Komplett Arcam mozi rendszerünk volt, vdH kábelezéssel, teljes megelégedésünkre. Több, mint 15 éve ismerem ezeket a kábeleket, nem igazán akarok vitatkozni senkivel, mert nekem mindegy, ki mit gondol. Csak az nem mindegy, hogyan kommunikálja le.

pl
\"nekem az \"x\" típusú kábel az \"y+z\" rendszeremen nem vált be mert ...  ez korrekt ítélet lehet
az \"x\" gyártmányú kábelek szarok, mert fakó a hangjuk és ... ennek nincs info értéke

Szerintem érted mire gondolok.

üdv,
Mészáros Szabolcs
Szerkesztõ
HFP

nimis

 • Vendég
Válasz:Arcam AVR280
« Válasz #13 Dátum: 2008, November 21, 18:29:39 »
Szia Józsi!

Örülök, ha segíthettem. Közben utánaneztem az általam használt QUED kábelnek, egy 2002. évi HÁZIMOZI
(nem a SOLTÉSZ-féle Digitális Házimozi) újság számban találtam róla egy tesztet, árkategóriájában, kiváló ötcsillagos minõsítést kapott a tesztelõk által hallott kiváló középtartomány és a jó dimamika miatt. Õk így hallották!
A tesztben írt leírás szerint is ezüstözött, nagytisztaságú sodrott rézbõl készítették a QUED kábelt és akkor 2.200 Ft. volt métere. (2002-ben) Azóta felment a réz ára!

Hogy konkrét kérdésedre válaszoljak, minden létezõ ketyerémet az ARCAM-ra kötöttem, a CD-t digitális
koax kábellel fûztem rá, jobban is szól mert feltehetõen az ARCAM-nak egészen jó DAC-ja lehet.
Ezen kívül DVD-t, bakelit lemezjátszót és digitális beltérit is hozzá kötöttem. A lemezjátszót természetesen analóg kábellel. Ezeket is érdemes próbálgatni, mert az ARCAM képes kimutatni az átjátszó kábelek, hangfalvezetékek különbözõségeit, ki kell próbálni kinek milyen hagzás tetszik. A lényeg, amit már írtam, ne az elsõ benyomásra hallgass, egy-egy kábelpróba tartson el legaláb egy-két hétig, már csak azért is, mert
állítólag az új kábelek is másként tesznek hozzá, vagy vesznek el a hangzásból, mint a régebbi \"bejáratott\" kábelek. Az ARCAM 280 -ról szívesen olvasnék tesztet, a HFP-ben a csak a 250-es nek és az elõ-végfoknak volt úgy emlékszem tesztje.

Üdv, Nimis!