Üdvözlünk, Vendég. Kérjük jelentkezz be vagy regisztrálj. Did you miss your activation email?

Szerző Téma: A zene mely elvarázsol  (Megtekintve 101193 alkalommal)

teacher

 • Vendég
Válasz/Re:A zene mely elvarázsol
« Válasz #30 Dátum: 2007, Április 15, 16:49:03 »
Kedves istvan01!
Nem tudom kire gondolsz, de eddig amit jómagam ajánlottam teacherként, ahhoz mindig fûztem egy rövid jellemzést, egy mini bemutatást. Szerintem egy fórum ennyit vállalhat fel, ennél hosszabb recenzió talán többek számára unalmas is lenne, de ez csupán a saját véleményem.
Úgy érzem ennek a topicnak elsõsorban az a célja, hogy felhívja a figyelmet valami olyan, valaki által kiválónak tartott muzsikára, amelyet szeretne megosztani másokkal is, a közös örömhöz, a jó zenehallgatás és az esetleges ismeretlen felfedezése okozta jó érzéshez.
Azt hiszem nincsen olyan ember e fórumon sem, aki ne ismerné Bach, Vivaldi, Handel és a többi barokk kiválóság mûveit, s nem hiszem, hogy Handel Messiását ne ismerné senki, tehát talán nem ezt kellene javasolni, esetleg ennek a felvételnek valamilyen különlegesen jól sikerült változatára lehetne utalni e fórumban.Arra, hogy miért nem klasszikus zenét javasoltak többen, talán Õket kellene kérdezni, de e fórumot Pecás kimondottan a pop-rock, könnyed jazz és blues megjegyzéssel indította, ha még jól emlékszem.  
Én erre gondoltam, de kérdezd meg Pecást is, végül is Õ a topic indító gazda, Õ tudja, hogy igazán mire is gondolt, arra amire Te célzol vagy arra amilyen irányban halad jelenleg ez a roppant érdekes beszélgetés-folyam, melyet jelez, az eddigi, több, mint 30 írás is. Üdvözlettel: teacher

teacher

 • Vendég
Válasz/Re:A zene mely elvarázsol
« Válasz #31 Dátum: 2007, Április 15, 17:04:11 »
Szia Califax!
Rebekka Bakken azt hiszem telitalálat, mint ahogy írod remek a hangszerelése és a különleges hang mindenki számára - aki nem ismeri - nagyon bejön.
Azt hiszem különben ennyi elég is egy lemez ajánlása esetén, talán szerintem felesleges lenne felsorolni ki is az a Rebekka, kikkel zenél, melyek a számcímek; esetleg lehetne talán kiemelni egy-két különösen jellemzõ dolgot errõl a lemezrõl, de a varázs pontosan az, hogy keresd és hallgass bele,s ha tetszik vedd meg, s örülj, hogy ilyen jó zenéhez juttatott ennek a fórumnak a böngészése. Node ez mind csupán a saját szerény véleményem, ha más az igazság, azt is osszuk meg egymással   :)
Üdv.: teacher

istvan01

 • Vendég
Válasz/Re:A zene mely elvarázsol
« Válasz #32 Dátum: 2007, Április 15, 17:49:32 »
Teacher

Természetesen nem személyedre vonatkoztattam az elõzõ kérdésemet, hanem általában mindenkihez. A klasszikus zene megjelölések kis száma sajnos igaz itt és a másik fórumon is, én csodálkozom ezen, de önmagában ez nem probléma. Egy kevés csúsztatás olvasok viszont abban, „hogy Handel Messiását ne ismerné senki” ez abszolút nem következik a mondandómból, én ezt egy nagyon népszerû, sokak által elõadott és kiadott zeneként hoztam példaként, amit érdemes és illik ismerni. Az általam belinkelt mindhárom Handel mû zeneként, elõadásként és felvétel minõsége szerint kiváló.

Idézet tõled:
 „tehát talán nem ezt kellene javasolni, esetleg ennek a felvételnek valamilyen különlegesen jól sikerült változatára lehetne utalni e fórumban”

Ebbõl a megjegyzésedbõl meg arra következtetek, hogy az ajánlásom egy csöppet sem keltette fel érdeklõdésed, ne is ajánljam, sõt a topic indító mûfajától is eltérek ezzel. Ha rutinos fórum látogató vagy, akkor nem mondok azzal ujdonságot, hogy nagyon kevés az a topic, ami ne változna meg a végére gyökeresen más irányba az indításához képest. Ennek tudatában azért javaslom olvasd vissza Pecás indítását, abban semmilyen mûfaji megkötés nincs, mert nincs is értelme. Úgy tûnik ez a reagálásod az elsõ a topicban, ami valakinek az ajánlását visszautasítja. A többség valószínûleg ezután is a modernebb populáris zenéket fogja megjelölni, és nem fog például orosz ortodox egyházi féri kórusokat említeni (Moszkvában vettem pár ilyen lemezt, hátborzongatóan szép zene!! de nem merem ajánlani, nálunk és amazon-on nem lehet beszerezni, meghát nagyon keveseket érdekelne).

Üdv István

suprnova

 • Vendég
Válasz/Re:A zene mely elvarázsol
« Válasz #33 Dátum: 2007, Április 15, 18:47:28 »
Sziasztok!

Ezt most kaptam kölcsön, Jacques Loussier: Play Back aux Champs Elysees 2CD-s Decca kiadvány, nagyon finom zongora központú Bach jazz átirat, gondolom csak nekem új.
Istvan01 kórusmûbõl én leragadtam a Thomanerchor Leipzig: In Dulci Jubilo címû nótacsokornál  :)  de szívesen vennék 1-2 ajánlást még pl. gregorián zenemûvekbõl!

íH5011

 • Vendég
Válasz/Re:A zene mely elvarázsol
« Válasz #34 Dátum: 2007, Április 15, 19:48:33 »
Hallgat-e valaki manapság nem-amerikai zenét (vagy legalább angolul énekeljenek, azt muszáj, mert mi magyarok a nyelvtudásunkról vagyunk híresek), néz-e valaki nem-amerikai filmet? – Eddigi és mostani tapasztalataim (lásd a hozzászólásokat) szerint ez szinte ki van zárva, de ha valaki az önállóságot a tébolyig fokozva mégis merészelné, az kulturális öngyilkosságot követne el.
Ennek a szórakoztató és gyönyörködtetõ  egyöntetûségnek csak az lehet az oka, hogy az amerikai(angol) zene a legjobb, sõt, semmi más sem is lehet jó.

istvan01

 • Vendég
Válasz/Re:A zene mely elvarázsol
« Válasz #35 Dátum: 2007, Április 15, 19:49:33 »
Erre szokták mondani most OFF leszek

Ha már szóba hoztam az eredeti orosz egyházi kiadású ortodox férfikórus lemezeket, akkor legalább bemutatom az egyik CD felirati oldalát. Én elõtte ilyen szép kiállítású lemezt még nem láttam, a borító, a füzet és maga CD is esztétikai látvány. A felvétel élõ templomi esemény közönséggel, két-mikrofonnal és tele imádsággal. A szkennelés nem tudja elég jól hozni az arannyal is rajzolt ikon képet, de azért mutat valamit.

Üdv István

Pecás

 • Vendég
Válasz/Re:A zene mely elvarázsol
« Válasz #36 Dátum: 2007, Április 15, 20:46:26 »
Sziasztok.

Elõször is szeretném megköszönni az eddigi lemez ajánlásokat.Már ezekért a lemezekért is érdemes volt elindítani a topikot,és remélhetõleg további ajánlások is érkeznek még.Természetesen én nem kötöttem semmilyen mûfaji korlátot,bármilyen mûfajú lemezajánlást szívesen veszünk.Tudom hogy mindenkinek más a zenei ízlése,de azért vannak szép számmal olyan lemezek,melyek az igényes zenehalgatók többségének tetszene, ha ismerné.Csak hát nem könnyû rátalálni ezekre a lemezekre.És erre jó ez a topik,mert iránymutatást ad,és segíti a nagyon jónak itélt lemezek kiválasztását az érdeklõdésünket felkeltõ zenekar lemezei közül.Valószínûleg mindenkinek vannak olyan lemezei,amelyek nem nagyon ismertek de nagyon jók,ilyen lemezekre gondoltam.De persze lehetnek ismertebb elõadók is,az a lényeg hogy finom zene legyen.Nem kell hosszan bemutatni az ajánlott lemezt,csak egy pár szóban,különben rámegy az egész topik.
Végezetül arra kérek mindenkit,hogy a személyeskedést mellõzzük ebbõl a topikból,legyen ez a béke szigete a fórumban.

Kellemes zenehalgatást mindenkinek.

üdv.

teacher

 • Vendég
Válasz/Re:A zene mely elvarázsol
« Válasz #37 Dátum: 2007, Április 15, 22:17:22 »
Sziasztok!
Tehát írt Pecás, e fórum topic létrehozója és megalkotója és minden szavával értsünk egyet. A cél, hogy ez a topic iránymutatást adjon a különbözõ zenei irányzatokban jártasak által mindenkinek, aki nyitott erre. S ebbe valóban minden mûfaj belefér, legyen az pop-rock vagy komolyzene vagy orosz orthodox férfikórus, ha azt valaki ajánlja, mert ismeri és jónak ítéli.
istvan01: nem akarok én Veled sem vitázni, sõt semmilyen ajánlásodat sem utasíthatom vissza mert ehhez semmi jogom, de nem emlékszem, hogy konkrétan mit is ajánlottál? Milyen elõadó melyik lemezére hívtad fel a figyelmünket? Mert ha az jó, akkor igyekszünk meghallgatni, s ha tetszik akkor megszerezni! Egyébként azt írtam, vagy arra akartam célozni,hogy "nem hiszem, hogy e fórum olvasói közül Handel Messiását ne ismernénk", s ez a kitétel Rád nézve semmi negatívumot nem takar, sõt utaltam arra, hogy e fórum olvasói jártasak ebben is.
Egyébként több, mint 100 komolyzenei CD-m, s mintegy 300 analóg LP-m van, tehát magam is nagy barátja vagyok ennek a mûfajnak /is!/, de ennek akkora az irodalma, hogy ennek teljes átfogására talán egy másik topic lenne képes Vagy tévednék? Úgyhogy kérlek ne érts félre, mert én semmi bántót nem akartam írni, sem Neked, sem az ötletedrõl.
Fogadjuk meg Pecás tanácsát és legyen ez a topic a béke szigete :)  Üdv.: teacher

istvan01

 • Vendég
Válasz/Re:A zene mely elvarázsol
« Válasz #38 Dátum: 2007, Április 16, 05:32:35 »
Hello mindenki, meg Teacher

Szó sincs arról, hogy én bántva érzem magam. A kérdés és csodálkozás részemrõl még mindig ugyanaz. Miért ilyen kevés a klasszikus zene megjelölés, mint favorit muzsika?
Legközelebb olvasd vissza írásod, mert néha a szándékolt gondolat és a leírt betû elcsúszik egymás mellett, ez velem is elõfordul olykor.

De hogy még mindig azt mondod nem ajánlottam zenét? Ezen meg még jobban csodálkozom, ott van három link, amire kétszer-háromszor is utaltam. Ha neked nem jön be a link, akkor a másold le betûröl-betûre, mert a fórum motorja néha eltéveszti. A link sokkal pontosabban írja le a kiadványt, általában mellette felsorolják a díjakat, és referencia kritikákat, amik az én leírásomnál sokkal hitelesebbek. Ha jól láttam, akkor Supernova-n kívül senki nem adott linkes hivatkozást. Alig van olyan zenemû, amit ne lehetne a kiadó honlapján, vagy például az amaozon közelebbrõl szemre és fülre venni, javaslom mindenkinek.

További jó válogatást
István

fidelity

 • Vendég
Válasz/Re:A zene mely elvarázsol
« Válasz #39 Dátum: 2007, Április 16, 08:30:37 »
istvan01 írta::
Idézet
Hello mindenki, meg Teacher

Szó sincs arról, hogy én bántva érzem magam. A kérdés és csodálkozás részemrõl még mindig ugyanaz. Miért ilyen kevés a klasszikus zene megjelölés, mint favorit muzsika?


Azért nem hiszem, hogy bárkinek szégyellnie kéne magát mert nem szereti a "klasszikus" zenét. A magad példáján is tudhatnád az ízlések, érdeklõdések az idõvel /is/ változnak. Sokkal nagyobb bajnak érzem, ha valaki pl. az érdekes effektek miatt miatt vesz meg egy lemezt, vagy azért mert milyen jó lesz tesztelni. Ezek a lemezek, ahogy fejlõdik az ember,  lassan de biztosan az eladandók közé kerülnek, és majdhogy nem undorral tekint rájuk.
Egy tévedést szeretnék eloszlatni, a normál mezei/eredeti/ Cd-k is jól szólnak, nem kell külön olyan lemezt venni ami "jól szól"!!!

Üdv: fidelity

magdagabor

 • Vendég
Válasz/Re:A zene mely elvarázsol
« Válasz #40 Dátum: 2007, Április 16, 11:38:16 »
Sziasztok!

Tetszik a topic, bár én kezdõ Hi-Fistaként csak "haszonélvezõje" vagyok, egyelõre nem ajánlanék semmit.
:)

fidelity írására reagálnék:

"Egy tévedést szeretnék eloszlatni, a normál mezei/eredeti/ Cd-k is jól
szólnak, nem kell külön olyan lemezt venni ami "jól szól"!!! "

Már nem emlékszem pontosan, de talán néhány hete az egyik topicban valami szörnyen szóló RING sorozatot emlegetett valaki.
Lehet, hogy rossz a memóriám, most meg nincs idõk keresgélni, de mintha fidelity is "benne" lett volna abban a beszélgetésben.

Üdv.
Gábor

fidelity

 • Vendég
Válasz/Re:A zene mely elvarázsol
« Válasz #41 Dátum: 2007, Április 16, 12:14:00 »
magdagabor írta::
Idézet
Sziasztok!

Tetszik a topic, bár én kezdõ Hi-Fistaként csak "haszonélvezõje" vagyok, egyelõre nem ajánlanék semmit.
:)

fidelity írására reagálnék:

"Egy tévedést szeretnék eloszlatni, a normál mezei/eredeti/ Cd-k is jól
szólnak, nem kell külön olyan lemezt venni ami "jól szól"!!! "

Már nem emlékszem pontosan, de talán néhány hete az egyik topicban valami szörnyen szóló RING sorozatot emlegetett valaki.
Lehet, hogy rossz a memóriám, most meg nincs idõk keresgélni, de mintha fidelity is "benne" lett volna abban a beszélgetésben.

Üdv.
Gábor


Gábor!
Nem vagyok hülye sem képmutató, és a véleményemet sem változtattam meg. Tudom Te ezt nem gondoltad, csak mondom.
Kevered a dolgokat. Ráadásul a Ring az nem az eredeti kiadója azoknak a lemezeknek!
Vannak akik csak azért vesznek meg lemezeket, mert "jól szólnak", jók az effektek stb. Ez a legeleje a hifizésnek, majdnem mindenki átesik rajta, de vannak akik továbbra is ezt az utat járják. Tegyék az Õ dolguk, csak így lemaradnak pl. az összes klasszikusnak mondott jazz felvételrõl az 50\'-es évekbõl és még sok mindenrõl, azalatt amíg az érdekes zajhatásokat vizsgálják. Ráadásul még a hifijük sem fejlõdik, mert mint mondottam a nem a spéci lemezeknek kell csak jól szólniuk. Itt követik el a hibát sokan, mert sokszor ezekrõl a felvételekrõl kiderül nem is szólnak olyan jól.
Nagyon rossz úton jár aki csak spéci, felturbózott felvételeket használ tesztelésre és azon méri le a rendszere hangját.

Üdv: fidelity

magdagabor

 • Vendég
Válasz/Re:A zene mely elvarázsol
« Válasz #42 Dátum: 2007, Április 16, 12:34:58 »
Rendben, és tényleg nem gondoltam rólad semmi olyasmit.
Én ki is szállok egyelõre, várom a további lemezajánlókat!
:)

Üdv. Mindenkinek!

istvan01

 • Vendég
Válasz/Re:A zene mely elvarázsol
« Válasz #43 Dátum: 2007, Április 16, 12:58:04 »
Fidelity

Az írásod egy mondatán akadt meg a szemem.

Azért nem hiszem, hogy bárkinek szégyellnie kéne magát mert nem szereti a "klasszikus" zenét.

Tényleg nem rád vonatkoztatom az észrevételem, inkább általánosan. Nagyon téves lenne úgy közelíteni a klasszikus zenéhez, hogy aki nem szereti, nem élvezi vagy nem érti, annak valamilyen szégyellni valója lenne. Ez nem intelligencia kritérium, nem tanultság és diploma feltétel, mint manapság a nyelvvizsga az államvizsgán. A klasszikusnak mondott zene egy lehetõség, egy választék, zenei ízlés, és szórakozás eszköze vagy tárgya. Általában jellemzõ rájuk, hogy a ma játszott klasszikus zenék idõtállóak, mint a görög szobrok, reneszánsz festmények, vagyis a mûalkotások. Korábban is születtek gyengébb produkciók, de azok kiszelektálódtak, elvesztek többek között azért mert nem volt bennük elég érték és szépség.

A klasszikus zene szeretete nem sznobizmus, nem szükséges hozzá zeneiskolai végzettség, egyszerûen észre kell venni azokban is a szépet, szórakoztatót. Abban is nagyon sok zenei stílus és zene irányzat van, kevés olyan ember van aki abból mindent befogad.

További jó zenéket kívánok
István

fidelity

 • Vendég
Válasz/Re:A zene mely elvarázsol
« Válasz #44 Dátum: 2007, Április 16, 13:50:29 »
istvan01!

Én is úgy gondolom valahogy, ahogy Te leírtad.

Üdv: fidelity