Üdvözlünk, Vendég. Kérjük jelentkezz be vagy regisztrálj. Did you miss your activation email?

Szerző Téma: A zene mely elvarázsol  (Megtekintve 99512 alkalommal)

Pecás

 • Vendég
A zene mely elvarázsol
« Dátum: 2007, Április 03, 11:18:12 »
Sziasztok.

Hát akkor legyen egy ilyen topik, mellyel remélhetõleg sok zeneszeretõ fórumtársnak tudunk iránymutatást adni a lemezboltok, sokszor áttekinthetetlen választéka között.És ez talán segíti a személyesebb kapcsolatok kialakítását is  közöttünk.Arra gondolok hogyha találunk egy hasonló zenei érdeklõdésû fórumtársat,akkor vele a késõbbiekben e-mail-ben,vagy esetleg személyesen is felvehetjük a kapcsolatot.
Szóval arra kérek mindenkit,hogyha van olyan lemez a birtokában, amely véleménye szerint mások érdeklõdését is felkeltheti,akkor ne habozzon,egy pár sorban mutassa be nekünk.Olyan felvételekre gondolok amelyek valamilyen okból,kitûnnek a többi tucatlemez közül.Kitûnõ felvétel,vagy egyszerûen csak nagyon jó különleges zene.
Tudom hogy most illene így elsõre nekem ajánlani valamit,de egyenlõre a múltkori Mclaughlin lemez ajánlásomon kívül nincs más a birtokomban.

ui:Kellemes libabõr efektust mindenkinek.

üdv.

penna

 • Vendég
Válasz/Re:A zene mely elvarázsol
« Válasz #1 Dátum: 2007, Április 03, 13:19:20 »
Kissé meglepõ módon akkor ajánlanék néhány zenei DVD-t.

Antonio Forcione Quartet in Concert (Naim kiadás) - a valaha általam hallott egyik legjobb hangú DVD PCM és DTS hanggal, meglepõ stíluskavalkád a zenében, az utolsó három nóta igazi örömzene

The Doors of the 21st Century - L.A. Woman Live (2004) - újra összeállt a Doors, a hangulat fantasztikus, a Light my Fire különösen ütõsre sikeredett

Arturo Benedetti Michelangeli - Live in Lugano: Ránki Dezsõ kedvenc zongoristája, ha létezik karizmatikus mûvész és elõadás, ez az. 45 éves felvétel, ennek minden elõnyével, hátrányával, de bizonyíték arra, hogy az elõadás még a technika esetlegességét is képes feledtetni.

Carlos Kleiber - New Year\'s Concert 1989, Vienna (1989) - szerintem az egyik legjobb újévi bécsi koncert, amit valaha láttam.


Végül utoljára kedvenc HDTT 96k/24 bites felvételeim közül egy, nagyfelbontású DVD, de csak hang:

DUKAS - THE SORCERER\'S APPRENTICE SAINT-SAENS - DANSE MACABRE FALLA - THE RITUAL FIRE DANCE MUSSORGSKY - NIGHT ON BARE MOUNTAIN DVD Conducted By Hermann Scherchen Vienna State Opera Orchestra - nem érdemes rá szót vesztegetni, meg kell hallgatni.

Pecás

 • Vendég
Válasz/Re:A zene mely elvarázsol
« Válasz #2 Dátum: 2007, Április 03, 14:31:47 »
Hello.

Még egy pár gondolat.Nekem személy szerint a 70-es évek prog-rockja,és jazz-rockja a szivem csücske,de nyitottnak érzem magam más mûfajokra is.Egy barátom mondta egykor(ha szereted ezeket a zenéket akkor a jazzt és a komolyzenét is szeretni fogod).Sajnos már nincs közöttünk,de igaza lett.
Számomra két fajta zene van,az amelyik tetszik,és az amelyik kevésbé.Illetve van egy harmadik zenének nevezett borzalom is,melyet bárki kiadhat ha úgy tartja úri kedve.Ezért is örülök ennek a topiknak,mert kiindulási pontnak jó lesz azoknak,akik az eddig halgatottakon kívül más mûfajokat is szívesen halgatnának.És a lemezgyûjteményeinknek sem árt egy kis változatosság.

üdv.

olahpeter

 • Vendég
Válasz/Re:A zene mely elvarázsol
« Válasz #3 Dátum: 2007, Április 03, 15:21:52 »
Akkor beszállok én is:

Elõször kezdeném egyik kedvencemmel:

Neil Young: Live At Massey Hall 1972

Ez egy nemrég megjelent akusztikus koncert, ahol Neil Young egyedül adja elõ gitáron és zongorán dalait. Rajongóknak közelezõ, akik csak ismerkednek vele, azoknak ez a tökéletes kezdés.

Tom Waits: Rain Dogs

Ez Tom Waits Island-kiadós korszakának talán legmeghatározóbb darabja. Egy klasszikus.

"Újabb" elõadók közül a következõket tudnám nyugodt szívvel ajánlani:

Ben Harper: Fight For Your Mind

Ez a zseniális Ben Harper második albuma. K... jó. Tavaly láthattam élõben Amsterdamban, életre szóló élmény volt. Nagyon zsigeri és õszinte zene egy remek dalszerzõtõl és alõadótól.

Ron Sexsmith: debütáló, címnélküli alnuma

Õ egy kanadai énekes/dalszerzõ, aki nálunk sajnos alig ismert. Szintén remek dalok, remek éenekhang és gitárjáték. Semmi öncélú szöszmötölés. Egyenesen a lélekig hatol :)

És utoljára, de nem legutolsó sorban:

Amos Lee: Supply And Demand

Ez a második albuma. A bemutatkozó album is nagyon jó, de ez még jobb. Norah Jones-szal is turnézott (szintén a Blue Note-nál van), de szerintem sokkal de sokkal jobb nála.

Ha más nem hallgassatok bele ezekbe a lemezekbe, ha tehetitek. Mondjuk, a mai internetes korszakban ez senkinek sem lehet megoldhatatlan feladat.

Ja, én CD-t már kizárólag amerikából rendelek (amazon.com). Ha két CD-t rendelsz csak egyszerre még nincs vám és egy lemez szállítással együtt megvan 3200-3700 forintból és egy tapodtad sem kell menned!

Az itthoni lemezboltok többségében rémesek és/vagy rémesen drágák.

Üdv

Péter

cashman

 • Vendég
Válasz/Re:A zene mely elvarázsol
« Válasz #4 Dátum: 2007, Április 03, 16:04:38 »
Helló!

Én fõként a Fim álltal kiadott 24k Gold lemezeket, SACD, XRCD-ket tudom ajánlani.

Ezek közül az Audiophile Reference II. amit elvileg tesztlemeznek szántak, viszont olyan változatos és egyben izléses zenéket tartalmaz amelyet szívesen hallgatok eggy héten többször is...

DVD-k közül: Lee Ritenour-Overtime
Hangulatos koncertfelvétel, PCM illetve 5.1DD
A minõsége sem elhanyagolható.

teacher

 • Vendég
Válasz/Re:A zene mely elvarázsol
« Válasz #5 Dátum: 2007, Április 03, 18:29:42 »
Sziasztok!
Hát Pecás le a kalapot elõtted, hogy megnyitottad ezt a fórumot, amelyet szeretnék néhány CD ajánlattal gazdagítani mindenki javára és számára. Jelenleg mellettem van 6 CD, melyeket minden hallgatózásra elvinnék.Ime tetszõleges sorrendben a javasolt CD-K:
1. "The Glory of Gershwin" sok kiváló elõadó Gershwin dalokkal, baromi jól szól és mindenki belead mindent; ilyenek, mint Peter Gabriel, Oleta Adams Kate Bush, Chris de Burgh, Cher, Sting, hogy csak a legismertebbeket mutassam be.
2."Hans Zimmer: Millenium" igazi ethno-világzene kitûnõ zongorával, nagyzenekarral; remek keverés,gyönyörû tér, szinte érzed a Sziklás hegység levegõjét
3. "k.d.Lang: Drag" ez a CD valahol a drogról szól, azon számok gyüjteménye, melyektõl eltílt az orvos. Maga k.d.Lang a legférfiasabb nõ különlegesen egyedi hanggal; ilyen számok a lemezen, mint a Hollies "The Air That I Breathe", vagy Steve Miller Ban: The Joker, s számos jazz standard: "Don\'t Smoke In Band", "Smoke Rings", "My Last cigarette" stb.
4."Nilsson: Schmilsson" 24 karátos CD olyan hanggal, hogy szinte a szobámban érzem az elõadó kissé rekedtes hangját, csapzott stílusát és a dobokat, melyek a föld alól jönnek és betöltik a szobámat.
5. "Richard Bona:Scenes from my Life" Õ Pat Meteheney basszgitárosa, Pesten is itt volt vele, a világ egyik legtermészetesebben éneklõ embere és így szól a CD is, kiemelve azért, hogy õ basszusgitáros.Puha, finom, kottázható mélyek, igazi élvezet.
6. "Eric Bibb: A Ship Called Love" a lágy, finom, dallamos-blues képviselõje, valami elementáris erõvel megszólaló hangok, az elsõ szám meghallgatása után viszed is haza. Gyönyörû mélyek, teli szobás énekhang, rengeteg érzelem sok libabõrrel.
Hát egyelõre ennyi,de ha így jó a bemutatás akkor még folyt. köv.
Üdv.: teacher.

teacher

 • Vendég
Válasz/Re:A zene mely elvarázsol
« Válasz #6 Dátum: 2007, Április 03, 18:31:58 »
Bocsánat: "Richard Bona: Scenes from my life", nem tudom mit nyomtam félre, de nagyon jó a CD :cheer:

vili

 • Vendég
Válasz/Re:A zene mely elvarázsol
« Válasz #7 Dátum: 2007, Április 03, 20:10:34 »
Pecás!Ha szereted a jazz-rockot a 70-es évekbõl,akkor ajánlhatok neked egy kis Syrius-t.Az ördög álarcosbálja fantasztikus hangok-zenék tárháza.Valami névtelen kiadó gondozásában hallottam,de attól még fantasztikus.Mindenkinek ajánlom!

Nem elérhető Snipi

 • Old hifi group
 • törzstag
 • ******
 • Hozzászólások: 4587
Válasz/Re:A zene mely elvarázsol
« Válasz #8 Dátum: 2007, Április 04, 10:00:53 »
Kérdés, hogy mi a cél? Jól szóló vagy jó zenei anyagot tartalmazó zenét hallgatni. Én a másodikra teszem le a voksom, és az már csak külön bónusz, ha az jól is szól.
Az én személyes nagy-nagy kedvencem egy kanadai ír származásu elõadó akit úgy hívnak, hogy Loreena McKennit (nem biztos hogy pontosan jól irom le a nevét.)
Eleinte (80-as évek vége 90-es évek eleje) meglehetõsen markáns kelta vonalat követõ zenét játszott régi óangol, felföldi ír népzenék átiratát megzenésített verseket és ilyeneket.
Az utolsó két lemeze (1998 és 2006) - nem szokott túl gyakran új albummal jelentkezni - már inkább a már egyre divatosabbá váló "world music" kategóriába soroható szvsz. Azt csinálja a csaj, hogy bejárja a fél világot és közben, mint Bartók Béla - gyüjt. Aztán ebbõl a végén kikerekedik valami.
Akit érdekel tudom ajánlani a
www.quinlanroad.com/
weboldalt.

Pecás

 • Vendég
Válasz/Re:A zene mely elvarázsol
« Válasz #9 Dátum: 2007, Április 04, 10:13:26 »
Hello.

Köszönöm az eddigi ajánlatokat,igéretes lista.
Azt hiszem el leszek velük egy darabig,még kivesézem mindegyiket.De ha van valakinek még valami finomság a tarsolyában ne fogja vissza magát,ossza meg velünk!

üdv.

teacher

 • Vendég
Válasz/Re:A zene mely elvarázsol
« Válasz #10 Dátum: 2007, Április 04, 17:54:18 »
Hello Snipi!
Éppen az általad említett Loreena McKennitt az, aki jó zenét csinál és azok még jól is szólnak. A legújabb albuma az "An Ancient Muse" minden kategóriában maximális elismerést aratott. Ezen hölgy apropóján szeretnék ajánlani neked is és másnak is olyan csemegét, ami jó zene+jól is szól:
1. Caroline Lavelle: Spirit. Õ az aki csellózik, s még Vangelis "Voices" címû albumára is felénekelt egy számot, emellett éppen Loreena McKennitt lemezein szokott csellón közremûködni. Ez a lemeze bitangul szól, a zene is kiváló, ilyen elõadó segít be neki pl., mint a hegedûvirtuóz Nigel Kennedy és még sokan mások
2. Filippa Giordano: Filippa. Aki szereti az operát, de megspékelve egy kis szintetizátorral, gitárral, basszussal, szóval pop-os hangvétellel, úgy ezt a lemezt ki ne hagyja. Bámulatosan énekel ez a nõ, s olyan tere van a felvételeknek, hogy úgy érzed nem elég a szobád, nem fér bele mindaz, ami a CD-n van.Félelmetesek a magasai, iszonyú a dinamikája.
3. Laurie Anderson: Life On A String. Na Õ egy elvarázsolt nõ, igazi performance elõadó és minden hangszeren tud játszani, segítõje Adrian Belew, aki korábban a King Crimsonban billentyûzött, de beszáll a lemezbe Lou Reed is és még sok ász.
4. Jennifer Warnes: The Hunter. Ez talán a világ minden audiophiljének egyik tesztlemeze. Csodálatosan tiszta énekhang, bámulatosan élõ kíséret, tökéletes jelenlétérzés, s olyan session zenészek segítik, mint Bobby McFerrin, a dobkirály Vinnie Colaiuta, a gitárzseni Michael Landau és a basszusos Roscoe Back.
Végül külön Neked Pecás, mint a rock korai fázisának egyik óriása Robert Plant új albuma: a 2006-os "Mighty Rearranger". Nos az egykori Led Zeppelin frontman teljesen ismeretlen fiatal zenészekkel valami elemi erejû rockot produkál, s a hangja olyan, mint a Zep-es korszakában; nem véletlenül magasztalta a CD-t szinte valamennyi jeles rocklap.Olyan zene, hogy kiugrassz a fotelból!
Hát most ennyit a zenérõl, mely elvarázsol.
Üdv.: teacher

suprnova

 • Vendég
Válasz/Re:A zene mely elvarázsol
« Válasz #11 Dátum: 2007, Április 04, 19:50:33 »
Sziasztok!

Nekem a következõ albumok jutnak eszembe:
1; Mighty Mo Rodgers: Blues is my wailin\' wall jó blues, jó felvétel, remek ritmusok, nem delta blues, de van hangulat rendesen. Sokféle hangszer. Tesztelni is lehet vele.
2; Muddy Waters: Folk Singer hihetetlen jó felvétel a "kõkor"-ból :). Nahh ez delta blues minimális hangszerrel elkövetve. Amikor az elsõ számban elkezd énekelni az öreg...
3; Grace Jones: Slave to the rhythm szentségtörésnek tûnik ezt ajánlanom, de imádom ezt az albumot nagyon jó keverés, és a fekete ex-modell néni parádés hangú szvsz
4;Jazzbõl pedig The Modern Jazz Quartet: Blues on Bach, meg kell hallgatni, nagyon jó számok a vibrafon szerelmeseinek, jó hangulatot teremt. Bár sztem ezt ismeritek ti is.
5; Cantate domino Proprius kiadvány nem írok inkább semmit, sztem ez is közismert...
Aztán az elnyûtt dolgok: Vivaldi 4 évszak I musici, Roberto Michelucci és Felix Ayo bácsikkal. (Sok olyan album tetszik amely rögzítésekor még nem is éltem). Alia vox kiadványok Jordi Savall bácsival az élen. Most pedig Takács Quartett: Pisztráng ötös forog éppen, bár hangulat kell hozzá, de klassz :)
Már nagyon várom hogy eljussak végre a Pennába meghallgatni a Naim Nait5i-t a saját motyómmal, hiányzik egy jó erõsítõ.

KisMarci

 • Vendég
Válasz/Re:A zene mely elvarázsol
« Válasz #12 Dátum: 2007, Április 05, 21:01:55 »
Hali!
Mint már említettem, nagyon jónak tartom Jan Garbarek Hét álom legendáját (Legend of the Seven Dreams), a német ECM Records 1988-as kiadásában. Kedvencem a Tongue of Secrets (3. szám), amin a dobok szenzációsan szólnak és Garbarek a szokásos tenor szaxofon helyett itt fuvolán játszik. Az egész egy távolba veszõ szélfújta hagra emlékeztet.  :whistle:
A másik nagy kedvencem Elvis 30#1 Hits albuma, ami DVD Audioban van meg. A számok fordított idõrendi sorrendben vannak és az "In the Getto" vagy a "Love Me Tender" valami szenzációs mély énekhangot ad vissza.
És ha már a klasszikusoknál tartunk: The Beatles Love albumának DVD Audio változatában is szenzációsan jól ki vannak keverve a surround hangok.
Már ha valaki szereti az ilyen hangzást.  :blush:  Remélem nem voltam szentségtörõ a sztereo beállítottságúaknak.  ;)

teacher

 • Vendég
Válasz/Re:A zene mely elvarázsol
« Válasz #13 Dátum: 2007, Április 06, 09:19:45 »
KisMarci!
DVD Audio - ezen a Fórumon, az audiophilok és a sztereó hifizõk birodalmában? Nem félsz Te egy kicsit bemerészkedni ide és holmi  "surround" elnevezésû hallgatózási módot emlegetni? Az életeddel játszol :woohoo: , ha nem tudnád. Ez itt kérlek az orthodox, HiFi-t sztereóban hallgatók fóruma, s Te itt Alien-ként próbálsz tündökölni?  B)
No, de félre a tréfával, nehogy komolyan vedd, amit írtam, de pl. nekem csak sztereóm lesz amíg élek, s amit írtam azt csupán a magam nevében teszem :cheer: . Biztosan csodajó lehet a Beatles, nekem is megvan persze síma sztereó CD formátumban és úgy is kiválóan szól. De hallod a Garbarek ez felizgatott, utána is néztem és még használtan is majdnem 20 Euró!! Egyébként kijött jópár Elvis DSD formátumban (Elvis Country, Elvis Rock&Roll, Elvis Movie stb) és szintén nagyon jól szólnak, ajánlom minden Elvist szeretõnek, s nem is drága 2.900 Ft/db. Üdv: teacher

KisMarci

 • Vendég
Válasz/Re:A zene mely elvarázsol
« Válasz #14 Dátum: 2007, Április 06, 16:23:07 »
Akkor egy kicsit visszaveszek a hátsó hangfalakból és egy közös mezsgyét ajánlok: SACD! Méghozzá a nemrég megjelent Supreme Jazz sorozatot, ami még kapható a nagyárúházak polcain. Aki egy kicsit érdeklõdik a klasszikus jazz iránt, annak szinte kötelezõ, mert a sorozat a jazz kialakulásának hajnalán tevékenykedõ "nagyokból" áll. Az egész 30 db., ami húzós lehet egyszerre, de pl. a Musicland oldalán gyakran feltûnik pár album használtan is.
Számomra is meglepõ volt, hogy milyen szépen szólnak ezek a lemezek, nem az a "régies" fíling van újrakeverve, hanem tényleg jó felvételek.