Üdvözlünk, Vendég. Kérjük jelentkezz be vagy regisztrálj. Did you miss your activation email?

Szerző Téma: "Hifitartás"  (Megtekintve 2361 alkalommal)

Nem elérhető Snipi

  • Old hifi group
  • törzstag
  • ******
  • Hozzászólások: 4875
"Hifitartás"
« Dátum: 2007, Augusztus 27, 08:28:25 »
Arra lennék kíváncsi - mert engem mindig is érdekelt vagy inkább aggasztott a téma -, hogy vannak-e a hifi berendezések tartási körülményeivel kapcsolatban valamilyen szabályok. Hogy mire is gondolok?
Elsõsorban az adott helyiségben uralkodó körülményekre. (Most nem a butorozottság, különféle akusztikai elemek stb.-re, hanem egyéb körülményekre.) Konkrétan : hõmérséklet, páratartalom stb.
Nem is az érdekel (mert szvsz. az hülyeség) hogy milyen hõmérséklet legyen a szobában, hogy jól szóljon, hanem inkább az állagmegóvási szempontok érdekelnének.
Az tiszta sor például, hogy a hangsugárzókat nem szabad kitenni közvetlen napsugárzásnak. De itt gondolok arra, hogy nem baj-e ha az adott helyiségben (mondjuk akkor éppen nem hallgatunk zenét, sõt ott sem vagyunk) meleg van (mondjuk 30 + -  4-5 fok) vagy hideg van (mondjuk 10-15 fok) vagy ha magas a páratartalom vagy alacsony. Nem árt-e mondjuk a hangszórómembránnak valamelyik, vagy az erõsítõkben lévõ (vagy bármilyen elektromos kütyüben) eletronikai alkatrészeknek ilyesmi.
Erre, ha van kedve valakinek akkor írjon valamit, mert szeretném - amennyire csak lehet - ha ilyen hülyeségek miatt nem menne idõ elõtt tönkre egyetlen hifi berendezésem se.

BeeJayDeeJay

  • Vendég
Vá:"Hifitartás"
« Válasz #1 Dátum: 2007, Augusztus 27, 08:43:04 »
Hello!

Mivel az elektronikai berendezések elektromágneses teret gerjesztenek, óhatatlanul magukhoz vonzzák a port. A por folyamatosan lerakódik az alkatrészeken. Ez önmagában nem jelent bajt, DE ha hosszú ideig magas a páratartalom a helyiségben, és eleinte ki van húzva a készülék, pl. erõsítõ a hálózatból, az a porréteg nedves lehet. Amikor pedig bakapcsolják az erõsítõt, rövidzárlat, tûz, baleset stb. lehet belõle. Ez mondjuk inkább a trópusokon lehet probléma, ahol tartósan magas a hõmérséklet, ill. páratartalom.
A papírmembrános hangsugárzók értelemszerûen érzékenyek lehetnek a párára, de szerintem a korszerû impregnáló anyagok ezt nagyjából kiküszöbölik.

Egy a lényeg: idõnként egy alapos porszívózás nem árthat!

Üdv:

BeeJayDeeJay

cashman

  • Vendég
Vá:"Hifitartás"
« Válasz #2 Dátum: 2007, Augusztus 27, 15:26:47 »
Az elektronikai alkatrészek nagyrésze hõfüggõ...
Tehát különbözõ hõmérsékleten, tûréstõl függõen változhat azoknak a névleges értékhez képest mért fizikai paramétere. Ez mindenképpen megjelenik a hangreprodukcióba.
Többek között ezért is érdemes "bemelegíteni" a rendszert, zenehallgatás elött.
Problémát okozhat:
- eggy adott készüléket szállítást követõen eggy jóval hidegebb közegbõl hírtelen meleg hõmérsékletû esetleg fûtött helyiségben helyezve eggybõl bekapcsolunk (nagymennyiségû páralecsapódás miatt).
- Interferenciát okozhat a mágnesességre érzékeny készülékekben, a rendszert alkotó egyéb készülékek elektromágneses illetve állandó mágneses tere
- földhurok
- alacsony (RCA IC) illetve magas (hálózati kábel) jelszintû kábelek párhuzamos vagy közeli elhelyezése.
- rossz szellõzésû állván használata esetén, a készülékekben található lágyabb mûanyag elemek deformálódhatnak.
- a közvetlen napsugárzásnak kitett hangsugárzóknál pedig, a membránfelfüggesztés (pl:gumi perem) gyorsabb elöregszik.
- a por okozza átlag a legtöbb problémát  Pl: CD optikai (lézer) és mechanikai (szervó motor) eggységeiben történõ lerakódása Stb...


Legtöbb probléma megelõzhetõ:
- a rendszert ne helyezzük ablak közvetlen közelébe
- jól szellõzõ állvány használata
- ésszerû és átlátható kábelezés
- gyakori porszívózás
- a rendszer elemeinek nyírkos szövettel történõ portalanítása
- érdemes a rendszert legalább évente kiszedni az állványból, a helyét pedig alaposan kitakarítani
- fûtõ berendezésektõl a lehetõ legtávolabb helyezzük a rendszer elemeit
- a rendszer, az egyéb háztartási eszközöktõl külön hálózati fázisra kötése
- minõségi, túlfeszültség védelemmel ellátott hálózati szûrõk használata Stb...