Üdvözlünk, Vendég. Kérjük jelentkezz be vagy regisztrálj.

Szerző Téma: Onkyo TX-SR606, Quadral Sub Seven és Q-Acoustics hangfalak beállítása  (Megtekintve 1202 alkalommal)

Nem elérhető tomi

• újonc
  • *
Sziasztok. Van egy kis gondom
az Onkyo TX-SR606 beállításával.
Az összes hangszóróm hozzá Q-Acoustics: a fronton:  1020i http://www.qacoustics.co.uk/1000i/1020i.htm mint center 1000ci, Surround és backsurroundé 2010i , a subwooferom Quadral Sub Seven Aktiv.
És most a problémám. Nem vagyok megelégedve a házimozim hangjával, hangzásával.
A hangszórók beállításánál az Audyssey 2EQ kalibráló rendszerre hagyatkoztam. Az a mérő mikrofon segítségével a 7.1 hangfalnál következő értékeket mérte:

Front L - 3,3 m , 80 Hz, -3 dB
Front R - 3,3 m, 80 Hz, -4 dB
Center - 3,0 m, 60 Hz, -6 dB
SurrL - 1,8 m, 60 Hz, -4 dB
SurrR - 1,8 m, 60 Hz, -3 dB
SurrBkL - 1,8 m, 60 Hz, -4 dB
SurrBkR - 1,8 m, 60 Hz, -3 dB
Subwoofer - 3,3 m, 80 Hz, -4 dB

Problémám, hogy a subwoofer hangját nem igazán venni észre. Mit jelent nála a mért és beállított -4 dB-es szint??? Nem túl halkat?
Milyen értékeket kellen manuálisan beállítanom, hogy jobb legyen  a hangzás?
Azt se igazán tudom miért vannak ugyanazon típuú hangszróknál egyszer -3 dB másszor -4 dB mért értékek??? Az összes hangszóró 6 Ohmos impedanciájú.
Lehet, hogy a fronton sokkal nagyobb, öblöseeb álló hangfalakat kellene alkalmaznom, mint a jelenlegi Q-Acoustics 1020-asokat? Mondjuk Q-Acoustics 2050 vagy Yamaha NS-777 hangfalakat?
Filmekhez, SACD-hez DVD (Pioneer DV600) használok Blu-Ray játszóm Sharp HP22S.
Segít valaki legalább gondolattal, hogyan is tehetném jobbá rendszerem hangját. lletve, mit is jelentenek pontosan ezek a dB-ben mért és beállított értékek? Köszönöm szépen.

Nem elérhető Kismarci

• törzstag
Re:Onkyo TX-SR606, Quadral Sub Seven és Q-Acoustics hangfalak beállítása
« Válasz #1 Dátum: 2011, Január 03, 17:00:12 »
Szia tomi!

A sub dB értékeit nyugodtan állíthatod manuálisan, (gyakorlatilag azzal halkítod / hangosítod a többi hangfalhoz képest), de azért sokat ne várj. Én sem voltam megelégedve a gyári szett mély ládával, vagy nagyon halk volt (filmen), vagy brummogott (SACD-n). Le is cseréltem egy REL sub-ra.

A frontok dB eltéréseit a szobaakusztika okozza, a körülötte levő polcok, könyvek, falak. Ha minden tökéletesen szimmetrikus és te is középen mérted, akkor az értékeknek is ugyanazoknak kellene lennie. (Feltételezem a kábeleknél nincs semmi különbség a két hangfal között!)

Nem elérhető tomi

• újonc
  • *
« Válasz #2 Dátum: 2011, Január 03, 20:57:29 »
Igazad van. Átálítottam a recievert maunuálisra és átírtam a subwoofer értékét -4 dB-ről 0 dB-re. Valamivel jobb lett a hangja. Ja és lekötöttem a 2 surroundback hangfalat is. A mért dB különbségekkel bizonyára úgy van, ahogy írtad. Még most sem vagyok megelégedve a hangzással. Valószínüleg a fronton lévő két q-aqoustics 1020i monitornak nincs meg a kellő űrtartalma. Talán két nagyobbra kellene cserélnem. Újabb kiadások elé nézek?
A Rel sub-ot sajnos nem ismerem. Köszi a hozzászólásodat.

Nem elérhető Kismarci

• törzstag
« Válasz #3 Dátum: 2011, Január 03, 22:07:33 »
A REL (http://www.rel.net) csak mélynyomókat gyárt, olyan minőségben, ami már zenei kategória (és nem házi-mozi).
Hasonló a Martin Logan (http://www.martinlogan.com), csak drágább és ezen kívül van még egy ilyen gyártó, de most hirtelen nem jut az eszembe.

Nem elérhető tomi

• újonc
  • *
« Válasz #4 Dátum: 2011, Január 04, 09:23:28 »
A Martinloganról már sokat olvastam elektrosztatikus hangszóróiról híres azt hiszem, de szubjairól még nem hallottam. A Rel subjairól a tegnapi napig fogalmam sem volt.
Nekem igazából ezidáig még csak két szubbal volt "szerencsém" megismerkedni: az egyik egy Pioneer SW-110 amásik a Quadral Sub Seven Aktiv. Kössem be őket tandemba?

Nem elérhető Kismarci

• törzstag
« Válasz #5 Dátum: 2011, Január 04, 16:41:31 »
Csak ha ugyanolyannak hallod a hangkarakterüket. (Én nem tenném.)

Nem elérhető tomi

• újonc
  • *
« Válasz #6 Dátum: 2011, Január 04, 20:12:29 »
OK, csak egy ötlet volt részemről. Köszi.