Üdvözlünk, Vendég. Kérjük jelentkezz be vagy regisztrálj.

Szerző Téma: SACD Hybrid  (Megtekintve 986 alkalommal)

Nem elérhető Szabesz

• újonc
  • *
SACD Hybrid
« Dátum: 2011, Szeptember 28, 17:01:16 »
Üdv, minden zene és Hifi barátnak!

Szeretném megtudakolni (valaki hozzáértőtől), hogy a hybrid SACD "CD rétege"úgyanúgy szól e, mint egy ilyen lemez sima CD változata, (érdekelne a tudományos magyarázat is). Egyesek szerint le van kicsit szándékosan butítva. Van egy számomra fontos OPUS3 lemez, melyhez csak hybrid SACD formátumba tudok hozzá jutni, nem szeretnék csalódni a hangjában (nem olcsó). Ha valakinek volt alkalma tesztelni ugyan azt az anyagot SACD és sima CD produktumban, nagyon megköszönném a tapasztalatait.

Köszönettel: Szabesz   
« Utoljára szerkesztve: 2011, Szeptember 29, 06:30:39 írta Szabesz »

Nem elérhető istvan01

• törzstag
Re:SACD Hybrid
« Válasz #1 Dátum: 2011, Szeptember 29, 06:57:19 »
Nekem meg éppen fordított a tapasztalatom. Megesett velem egy Aliavox hibrid és normál CD-n azonos zene, a hibrid CD-rétegén szebbnek halottam ugyan azt a zenét.  A kiadó gyártatja a korongokat, (valahol) de mindig igényes felvételeket ad ki.
A hibrid SACD koronggyártása eleve pontosabb, nagyobb felbontású nyomatot követel mindkét rétegnél, mint az szokásosan elegendő a normál CD-nél.
A kiolvasási különbség, szubjektív/technikai abból adódhat, hogy hibrid lemez CD rétegét az SACD réteg alól kell kiolvasni és ezt némely lézerfej nem jól fókuszálja, bezavarja az SA réteg amin keresztül kell "látni".

Nem elérhető Snipi

• törzstag
« Válasz #2 Dátum: 2011, Szeptember 29, 09:07:17 »
Csatlakozom az előttem szólóhoz. Nekem is van egy cd-m, ami apámnak hydrid SACD formában van meg, és az ő cd-je szerintem is szebben szól mint az enyém. (Mind az ő mind az én cuccomon.)
Úgyhogy szerintem nyugodtan vedd meg azt a cd-t.
De azért - kicsit más - annyit hozzátennék, hogy pl. az OPUS3 is úgy "dolgozik", mint kis cég, hogy azzal teszi eladhatóvá a lemezeit, hogy kiváló minőségü rajtuk a hang. De ezzel együtt maguk a zenészek eléggé kutyaütők. (mivel nem tudják megfizetni a "jó" zenészeket)
Így fennállhat az az eset, (ami amúgy a legtöbb ilyen kiadványnál igaz) hogy maga a zene az csapnivaló. Ezért javaslom a cd meghallgatását - zeneileg. Már ha - és remélem igen - ez Nálad szempont.
Én is ismerek (név nélkül Jazz on the Pawnshop pl.) olyan lemezeket ami a kiváló minőséghez kritikán aluli zene párosul. Szóval ezért az ilyen cd-kkel (lemezekkel) vigyázni kell.
« Utoljára szerkesztve: 2011, Szeptember 29, 09:08:59 írta Snipi »

Nem elérhető Szabesz

• újonc
  • *
« Válasz #3 Dátum: 2011, Szeptember 29, 14:32:21 »
   Köszi a véleményezést! Egyébként egy új Eric Bibb lemezről van szó, korábbi OPUS3 lemezei fergetegesek voltak(számomra). Szerintem azért a Jazz at the pawnshop sem rossz, persze izlések és pofonok... Azt hiszem vásárlás lesz a vége. Ha valakinek van még gondolata a hybrid SACD témához, szívesen veszem.

Üdv.  :)

Nem elérhető pali923

• tag
« Válasz #4 Dátum: 2011, Szeptember 29, 14:48:53 »
Ha már itt tartunk, én is szeretnék kérdezni ezzel a témával kapcsolatban. Van egy Cambridge Audio dvd-játszóm, ami elvileg sacd-t is tud játszani. csakhogy azt olvastam, hogy az ilyen lejátszók nem is igazi sacd-játékosok, hanem... na itt vagyok megakadva. Mi a különbség? Tényleg van különbség a mindentudó dvd- és egyéb játszók meg az "igazi" sacd-játszók között? Én naivan azt képzelem, hogy nem tudja lejátszani azt a réteget. Akkor miért írják rá a gépre, hogy sacd? Marketing?
Ha beteszek egy sacd-t (van belőle 2db is  :) ) honnan veszem észre, hogy melyik réteget játssza éppen? Állítani uis nem lehet rajta, hogy mit olvasson. 
Van rajta hatcsatornás direkt kimenet, ennek lehet köze ehhez az egészhez, vagy az is egész másról szól?

Elérhető miki51

• törzstag
  • miki
« Válasz #5 Dátum: 2011, Szeptember 29, 16:55:22 »
szia pali!

nem rakja ki a playered a sacd logót?

miki
aki másnak vermet ás - úgy alussza álmát!

Nem elérhető istvan01

• törzstag
« Válasz #6 Dátum: 2011, Szeptember 29, 22:00:22 »
Ha már itt tartunk, én is szeretnék kérdezni ezzel a témával kapcsolatban. Van egy Cambridge Audio dvd-játszóm, ami elvileg sacd-t is tud játszani. csakhogy azt olvastam, hogy az ilyen lejátszók nem is igazi sacd-játékosok, hanem... na itt vagyok megakadva. Mi a különbség? Tényleg van különbség a mindentudó dvd- és egyéb játszók meg az "igazi" sacd-játszók között? Én naivan azt képzelem, hogy nem tudja lejátszani azt a réteget. Akkor miért írják rá a gépre, hogy sacd? Marketing?
Ha beteszek egy sacd-t (van belőle 2db is  :) ) honnan veszem észre, hogy melyik réteget játssza éppen? Állítani uis nem lehet rajta, hogy mit olvasson. 
Van rajta hatcsatornás direkt kimenet, ennek lehet köze ehhez az egészhez, vagy az is egész másról szól?
Sajna gyakori módszer, a lejátszók, nem csak a budget kategória, ha meglátja az SA réteget, automatikusan azt játsza, és nincs is átkapcsolási lehetőség, ezt én szándékos megvezetésnek tartom. Persze azért mert a SA az deklaráltan úgyis jobban fog szólni, így ki az a "barom" aki mégis CD rétegre vágyik.  ???

Itt jöhet a másik csel, a Cambridge DVD-d játszik SACD-t, de lehet csak a CD réteget, tehát csakis hibrid lemezt.

Biztos teszt módszer, kérj valakitől only SACD-t, (nem hibrid) amin csak SA réteg van.

taz

• Vendég
« Válasz #7 Dátum: 2011, Szeptember 30, 07:51:14 »
Szerintem a dvd, azért inkább képernyős eszköz, ezért tv-re kapcsolva onscreen módban szerintem biztosan, de inkább valószínűleg leolvasható, valamelyik almenű almenűjében, hogy éppen mit játszik. ;)

Nem elérhető tomtom

• tag
  • **
« Válasz #8 Dátum: 2011, Szeptember 30, 12:04:34 »
Szerintem is jobban szól a Hybrid SACD CD rétege, mint a hagyományos CD. Aliavox tapasztalat után.

Nem elérhető Kismarci

• törzstag
« Válasz #9 Dátum: 2011, Szeptember 30, 21:39:52 »
Nekem a Denon 3930 kijelzi és engedi is váltogatni a rétegeket.
Van olyan lemezem, ami CD, SACD és DVD-Audio formátumban is megvan.
A sorrend:

1. SACD 5.1
2. DVD-A 5.1
3. SACD 2.0 (+erősítő .1)
4. CD ~ DVD-A 2.0 (nem tudom eldönteni)

Szerintem az SACD gyártási módszere (pontosabb pit-ek) és az (általában) aranyozott felület egyértelmű javulást hoz a rendszerbe.