Sziasztok kedves Old Music Funok!
Igen, úgy látom, hogy kell a progresszív muzsika népszerűsítése és a 70-es évek virágkora után napjaink progresszív zenekarainak - már annak a viszonylag kevésnek - az előtérbe helyezése és a figyelem ráirányítása.
Én utóbbit próbálom meg e topic oldalain, azonban a beszerzés körülményei és lehetőségei széles e hazában igen eltérőek, ezért erre nem is vállalkozhatok.
Javasolni tudok viszont egy weboldalt, ahol bár úgy hirdetik a lemezeket, mint használt CD-k, LP-k stb. én mindig szinte vadonatúj példányokat tudtam beszerezni rendkívül elfogadható áron.
Ez a
www.secondspin.com/, ahol megfelelő keresés után igen jó zenéket lehet találni és rendelni, s emellett van annyi eszük, hogy nem tokban, hanem símán egy kellően vastag levél formájában küldik el a rendelt CD-ket, s így a postás minden költség nélkül kézbe adja.
A levélben ott az eredeti borító, a booklet (ha van) és szépen külön egy kis nylon tokban maga a CD is, ezután kell venni egy tokot, s kész a lemez. Ha ugyanis tokkal jön, az már csomag és kell érte fizetni - de ez egy belső kis titok, amelyet a feladó cég is tud.
Itt pl. jelenleg is van 2 db Porcupine Tree, de érdemes folyamatosan nézni, mert a választék állandóan bővül. Rá lehet a lemezre kattintani, s megmutatja hány db van belőle, ott a CD ára, a lemezen lévő számok listája, sőt egy rövid lemezbemutató, s néha az együttes ismertetője is.
Egyébként ott az ebay, ahol rengeteg a lemez és sajnos röviden (28-30 mp erejéig), de a
www.amazon.com/ weblapon a legtöbb általam ajánlott lemezbe bele is lehet hallgatni.
Egyébként, amit miki felsorolt, ők az "ősprogresszívek" vagy alapzenekarok, a legtöbb progresszív csapatot hozzájuk szokták hasonlítani, mint a Yes, Pink Floyd, Genesis, Marillion, Kansas, King Crimson, ELP, Jethro Tull, Deep Purple stb. stb. - de a progresszíven belül is számos al-beosztást alkalmaznak, mint art-rock, szimfonikus-rock, indie-rock, ambient-rock, industrial-rock, electronic-rock; experimental, alternativ, post-rock, contemporary, psychedelic, avantgarde, album-rock és még sorolhatnám annyi al-jelzővel ellátott progresszív irányzat létezik, hogy itt most felsorolni sem lenne értelme valamennyit.
Jómagam csak símán progresszív jelzővel illetem őket, azután ki-ki döntse el hová teszi a csapatot, egy példa erre a Moody Blues, mely szimfonikus-art-rockot játszik és nem bluest

Jó zenehallgatást:
teacher